Mniam, moja ulubienica, zdecydowanie! Mogłabym jeść ją codziennie, a i
tak by mi się nie znudziła. To przepis, wg którego robiła mi ją moja babcia – i
chociaż do dziś nie przepadam za sałatkami (oprócz jarzynowej na święta) ta
jest wyjątkowo pyszna! Na dodatek jest bardzo zdrowa – zawiera mnóstwo białka i
witaminy z grupy A, B1, B2 i C. Mało? W składzie ma też wapń, żelazo, cynk,
potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Wapń to podstawowy budulec kości, żelazo
zapobiega anemii, a cynk wspomaga i reguluje ciśnienie i pracę serca. Dodatkowo
marchewka poprzez beta karoten i witaminy korzystnie wpływa na wygląd cery i
zapobiega starzeniu się organizmu. To chyba wystarczające powody, żeby
wypróbować tą sałatkę? :)
SKŁADNIKI:
- kapusta pekińska – wybierajmy tą średniej wielkości, bez dużej ilości ciemnozielonych liści (tzw. młodą). Jedna główka średniej wielkości starcza na dwie duże sałatki.
- Marchewka – dwie średniej długości starczą na sałatkę z połowy kapusty.
- Dressing – śmietana, jogurt, majonez – do wyboru do koloru. Ja lubię opcję ze śmietaną.
- Sól, cukier, cytryna do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Połowę kapusty posiekać drobno nożem i wrzucić do miski. Na wierzch
ścieramy na grubszej ściance tarki marchewki, a potem dodajemy szczyptę soli,
ok. niepełną łyżeczkę cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Ostawiamy na około
godzinę, a następnie tuż przed podaniem dodajemy śmietanę (ewentualnie jogurt,
majonez, co kto lubi) – ok. 4 – 5 łyżek. Dokładnie mieszamy i voila! Mamy
pyszną sałatkę, która jest świetną opcją zarówno do obiadu, jako lekka kolacja
czy jako przystawka na imprezę.
Zrobiłam się głodna! :)
OdpowiedzUsuńPodobna kapusta pekińska bardzo pomaga w zrzucaniu wagi :D czyli coś dla mnie ;)
sałatka jarzynowa na święta <3 A podobną wersję do tej z kapusty pekińskiej przygotowuję w domu. Podobną o tyle o ile wspólna mają w składzie marchewkę, a kapustę pekińską zastępuję drobno tartym selerem :) też dobra
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i smaczna ,lubie ją do ryby ;)
OdpowiedzUsuń